På svenska In English
Pienennä Suurenna
Pointti
Tänään on lauantai 1.8.2015

Ulkomaille töihin

Voit hakeutua töihin ulkomaille sekä erilaisten järjestöjen ja organisaatioiden kautta tai hakea töitä itsenäisesti.

 

Kesätyö ja muu lyhytkestoinen työ

Sesonkiluontoinen työ ulkomailla voi olla kesällä esimerkiksi kukkien, vihannesten tai hedelmien poimintaa. Tämän tyyppisiä töitä saattaa löytyä muun muassa kasvihuoneista.

 

Muita sesonkiluontoisia töitä voi löytyä matkailualan palvelu-ammateista (tiskaajat, siivoojat, keittiö- ja hotellityö). Myös eri maiden huvipuistot rekrytoivat usein ulkomaalaisia nuoria töihin. Talvisesonkipaikkoja saattaa löytyä esimerkiksi eri maiden hiihtokeskuksista.

 

Au pairiksi lähteminen voi myös olla yksi vaihtoehto, esimerkiksi välivuotta opiskeluista pitävälle. Perheet saattavat haluta au pairin joko muutamaksi kuukaudeksi tai jopa koko vuodeksi.

 

Jos opiskelet jotain tiettyä alaa, olet valmistunut ammattiin tai olet ehtinyt hankkimaan runsaasti työkokemusta, mahdollisuutesi ovat vielä laajemmat!

 

Jos haet kesätöitä ulkomailta, huomaa, että hakuaika alkaa usein jo vuoden vaihteessa. Joissakin paikoissa hakuaika päättyy jo tammikuussa, joten kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin! Huomioi kuitenkin, että työnantajat palkkaavat pääsääntöisesti vasta 18 -v. täyttäneitä.

 

Englannin kielellä tulee usein toimeen, mutta joihinkin töihin vaaditaan laajempaa kielitaitoa. Suomalaisilla nuorilla on kuitenkin usein jo hyvä kielitaito. Muista myös, ettei kieltä tarvitse osata täydellisesti - ulkomailla sitä viimeistään oppii!

 

Pidempikestoinen työ

Työpaikkailmoituksia voit katsoa muun muassa työ- ja elinkeinotoimiston sivuilta kohdasta avoimet työpaikat / muita hakuehtoja / ulkomaat. Sieltä löydät sekä pidempi- että lyhytkestoisempia töitä.

 

Työ-ja elinkeinotoimistoissa on myös oma kansainvälisistä palveluista vastaava osasto, joka neuvoo sinua työskentelyssä ulkomailla. Näiden osastojen EURES-neuvojat ovat keskittyneet nimenomaan eurooppalaiseen työnvälitykseen.

 

Voit etsiä paikkoja myös suoraan eri maiden omien työvoima-toimistojen sivuilta. Linkkejä näihin löydät vaikkapa Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämästä Makupalat -palvelusta. Voit olla työnantajiin myös suoraan yhteydessä. Yhteystietoja saat esimerkiksi eri maiden keltaisilta sivuilta tai maiden suurimmista päivälehdistä.

 

Työ- ja oleskeluluvat sekä viisumit

Ulkomailla oleskelua varten tarvitaan maasta riippuen erilaisia lupia. Ennen työpaikan metsästämistä kannattaakin ottaa selvää muun muassa työ- ja oleskeluluvista. Käytännöt vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä pohjoismaa, EU-maa vai näiden ulkopuolinen maa.

 

Lupa- ja viisumikäytännöt muuttuvat melko usein, joten voimassa-olevat vaatimukset kannattaa tarkistaa kohdemaan konsulaatista tai suurlähetystöstä. EU-maihin ei tarvita viisumia, mutta useimpiin maihin tarvitset oleskeluluvan. Oleskelulupa hankitaan paikan päällä mutta tarvittavat todistukset tulee ottaa mukaan jo Suomesta. Mikäli tarvitset viisumin, hae sitä ajoissa, sillä joihinkin maihin viisumin saanti voi kestää jopa pari kuukautta.

 

Erilaisiin lupa- ja viisumimääräyksiin sekä suurlähetystöjen ja konsulaattien yhteystietoihin voit tutustua Ulkoasiainministeriön sivulla, valitse: palvelut / Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat.

 

Kannattaa tutustua myös kansainväliseen verotukseen. Lisätietoja saat Verohallituksen sivuilta, valitse: vero-ohjeet / kansainväliset tilanteet.


Tulosta sivu